Autismeweek 2025


Wist je dat meer dan 200.000 mensen in Nederland autisme hebben? Hun manier van denken, waarnemen en communiceren stuit vaak op onbegrip in de maatschappij. Hierdoor moeten mensen met autisme zich vaak aanpassen en komen hun unieke kwaliteiten en talenten niet goed tot hun recht. En als dit niet lukt, of als ze daarbij niet de juiste hulp en ondersteuning krijgen, kan dit serieuze problemen geven voor hun welzijn.

Dit moet anders. De maatschappij moet ruimte bieden voor mensen met autisme zodat zij zichzelf kunnen zijn. Daarom vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme tijdens de Autismeweek 2025 om ruimte voor mensen met autisme en organiseert het AutismeFonds een online collecte.

Ruimte voor verbetering 

Ruimte bieden voor autisme begint met het erkennen dat mensen met autisme andere behoeften kunnen hebben dan mensen zonder autisme. Dit speelt op alle mogelijke levensgebieden, zoals wonen, relaties, onderwijs en werk.  Als hun specifieke behoeften serieus worden genomen, vallen veel minder mensen met autisme uit. Bijvoorbeeld op de werkvloer of in de klas. Ook in de zorg kan iemand uitvallen. Bijvoorbeeld als er bij een dubbele diagnose – zoals autisme en een verstandelijke beperking – onvoldoende oog is voor autisme.

Vooroordelen 

Aandacht voor autisme is er in de maatschappij genoeg. Helaas echter nog te vaak in de vorm van stereotypen en vooroordelen. Iemand die Pietje Precies is of dingen graag op dezelfde manier doet, wordt bijvoorbeeld al snel ‘autistisch’ genoemd. En dat is dan niet positief bedoeld. 

Ruimte voor autisme is iets anders. 

Ruimte voor autisme moet op een prettige manier voelbaar zijn. Zo moet een werknemer met autisme de ruimte voelen om te vragen om een rustige, prikkelarme werkplek. Zonder vervolgens door collega’s als ‘zeurkous’ te worden afgeschilderd. En leerlingen met autisme moeten zich bijvoorbeeld vrij voelen om er iets van te zeggen als de lesstof niet logisch of eenduidig is. Zij lopen daar in het onderwijs nu vaak op vast. 

Autistisch gedrag 

Ook autistisch gedrag heeft ruimte nodig. Nog altijd worden veel kinderen en jongeren met autisme aangespoord om hun authentieke gedrag zoveel mogelijk af te leren. Zo leren ze vaak dat ze tijdens een gesprek altijd oogcontact moeten maken, ook als dat voor hen eigenlijk te overweldigend is. 

Hiermee krijgen zij indirect de boodschap dat ze door anderen alléén worden geaccepteerd als ze zich aanpassen aan de geldende norm. Met als risico dat zij hun autisme zoveel mogelijk gaan verbergen. Vooral meisjes met autisme zijn hier doorgaans erg goed in. Uit onderzoek blijkt dat dit ‘maskeren’ op termijn kan leiden tot ernstige psychische klachten. Alleen als aanpassingen van twee kanten komen, ontstaat er echte gelijkwaardigheid. Juist ook in het sociale verkeer. 

Autismekennis 

Ruimte voor autisme vraagt om autismekennis. Zonder deze kennis bestaat de kans dat je – bijvoorbeeld als bedrijf, school of zorginstelling – geen ruimte creëert maar juist inperkt. Niet iedereen met autisme heeft bijvoorbeeld behoefte aan een rigide structuur – zeker niet de rigide structuur van een ander.  
 Les één van het ‘autismeleerboek’ is gelukkig heel eenvoudig: vraag aan een persoon met autisme wat zijn individuele wensen en behoeften zijn. Maak daar ruimte voor. En vul die wensen en behoeften vooral niet zelf in.  

Wil je weten wat er te doen is tijdens de Autismeweek. Bekijk alle activiteiten hier.